2023 Yılında Küresel Ekonomiye Bakış Açısı
- OECD, küresel ekonomik büyüme tahminini 2023 yılı için %3’ten %2,9’a düşürürken, 2024 için değiştirmeyerek %2,7’de tuttu.
- Kasım ayına ilişkin PMI verileri ABD’de ve Euro Alanı’nda imalat sanayiinin faaliyetlerindeki zayıf seyrin sürdüğüne işaret etti.
- ABD ekonomisinde soğumaya işaret eden veri akışı ve beklentilerin altına gerçekleşen enflasyon göstergeleri, piyasalarda Fed’in faiz artırımlarını sonlandırmış olabileceği yönündeki beklentileri güçlendirdi.
- Euro Alanı’nda yıllık TÜFE enflasyonu Kasım’da öncü verilere göre %2,4 düzeyinde gerçekleşerek Temmuz 2021’den bu yana en düşük değerini aldı.
- Çin’de arz ve talep göstergeleri ekonomik aktivitede toparlanmaya işaret etse de, enflasyon verileri ülkede deflasyonun sürdüğünü gösterdi.
- Orta Doğu’daki gelişmelerin bölgesel bir nitelik almaması ve küresel ekonomiye ilişkin durgunluk beklentileri, Kasım ayında petrol fiyatlarının gerilemesine neden oldu.
2023 Yılında Türkiye Ekonomisine Bakış Açısı
- Türkiye ekonomisi zincirlenmiş hacim endeksine göre 2023 yılının üçüncü çeyreğinde yıllık bazda %5,9 oranında büyüdü. Bu dönemde özel tüketim harcamalarının büyümeye katkısı son iki yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.
- Eylül’de mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı %9,1 ile Aralık 2013’ten bu yana en düşük düzeyine geriledi.
- İSO Türkiye imalat PMI Kasım’da aylık bazda 1,2 puan azalışla 47,2’ye gerileyerek eşik değerin altındaki seyrini beşinci ayına taşıdı.
- Eylül’de cari işlemler hesabı dış ticaret açığındaki gerilemenin ve turizm gelirlerindeki güçlü görünümün desteğiyle 1,9 milyar USD fazla verdi. Böylece, 12 aylık kümülatif cari açık 51,7 milyar USD seviyesine geriledi.
- Ekim ayında merkezi yönetim bütçesi 95,5 milyar TL açık verirken, Ocak-Ekim döneminde bütçe açığı 608,1 milyar TL oldu.
- Kasım ayında TÜFE aylık bazda %3,28 ile piyasa beklentilerinin altında arttı. Bu dönemde, yıllık TÜFE enflasyonu %61,98 oldu. Yİ-ÜFE enflasyonu aylık ve yıllık bazda sırasıyla %2,81 ve %42,25 düzeyinde gerçekleşti.
- TCMB Kasım ayı toplantısında piyasa beklentilerinin üzerinde bir faiz artırımına giderek politika faizini %40’a yükseltti.
- BIST-100 endeksi Kasım ayını %5,8 yükselişle 7.949 seviyesinde tamamladı. Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi 331 baz puan ile Mart 2021’den beri en düşük değerini gördü.
- S&P 30 Kasım’da takvim dışı gerçekleştirdiği değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, “durağan” olan kredi notu görünümünü “pozitif” olarak yeniledi.
Referanslar:
https://ekonomi.isbank.com.tr/contentmanagement/Documents/tr03_aylik/2023/DTEG_202312.pdf